Sider

mandag den 28. januar 2008

Har du grinet i dag?


Det er vigtigt med humor på arbejdspladsen. Humor er en kompetence vi kan udvikle og den gør os samtidig mere attraktive på arbejdspladsen.

En kompetence består af viden, færdighed og egenskab.



Når vi taler om humor, så ved vi at de endorfiner der frisættes ved et godt grin sænker stresshormonet. Det samme gør sig gældende når vi dyrker motion og sex.

På kompetencetrappen er vi på det bevidst kompetente niveau. I forhold til humor betyder det at vi skal krydre de dagligdags rutiner med noget der kan få smilet frem. F.eks skumbananer i stedet for wienerbrød, "Garfield" som supplement til lokalavisen o.s.v.

mandag den 21. januar 2008

Erfaringer med mobil læring

Mobilerne ind i klassen, klassen ud af skolen

•eBag binder skole, hjem, pc’er, interaktive tavler og mobile enheder sammen, og gør dem til en naturlig del af folkeskolens hverdag
•eBag er en digital skoletaske som tavler, pc’er og mobiler logger på– op til 28 elever og en lærer kan være logget på
•mobiltelefonen bruges til at skabe multimedia indhold, billeder og video overføres via bluetooth
•hjemmefra kan elever og lærere arbejde videre på det samme projekt
•forsøg i specialklasserne på Thorning skole peger på at eBag kan støtte op om specialundervisningen, og former netværk mellem skole, fritidsinstitution og hjem til gavn for de svageste elever
Se mere her: http://www.fremtidensskoletaske.dk/

Web 2.0








Teknologispringet til web 2.0, som foregår i skrivende stund, betyder at størstedelen af indholdet på internettet vil være netværksbaseret og brugerskabt i løbet at kort tid. Et godt eksempel på brugerskabt indhold på nettet er Wikipedia. Wikipedia er en encyklopædi med åbent indhold, der er skrevet i samarbejde mellem sine brugere. Wikipedia er på kort tid blevet verdens største og mest brugte opslagsværk. Alle kan skrive i det, alle kan redigere i det. Der ligger ca. 56.000 artikler på den danske udgave af Wikipedia. Den engelske udgave indeholder over 1 million artikler., som ingen har fået penge for at lægge derud. Til sammenligning indeholder den store danske encyklopædi 115.000 artikler, skrevet af lønnede eksperter. Kvaliteten af Wikipedia er overraskende høj, selvom der opstår fejl. F.eks. kunne man finde den fiktive kommune "Æblerød" på Wikipedia. Men Wikipedia er netop båret af en høj selvjustits og fejlen blev rettet. Og der er andre fordele. Wikipedia er lynhurtigt og uden redaktionsprodurer. Da tsunamien ramte sydøst Asien opstod der hurtigt en lang række artikler der beskrev hændelsen, bl. a. som naturvidenskabeligt fænomen. I undervisningsmæssige sammenhænge kan Wikipedia ikke erstatte autoritative værker, som
f.eks. den store danske encolcypedi . Men ved at bidrage og deltage i produktionsprocessen af artikler kan brugerne få udviklet deres kritiske sans over for hvilke retoriske valg der træffes hver gang vi formidler noget. Wikipedia er et godt eksempel på at netværk kan generere viden hurtigt og verdensomspændende uden at skele til afsenderens status. I en organisation som en skole er det derfor vigtigt at beskæftige sig med hvilket læringsparadigme der er på spil, hvem der er vidensbærer og hvordan viden tilegnes og formidles i netværk.




School

Single source of information
(teacher)
• Industrial age skills
• Submission and reliance
• Mass
• Child as passive recipient of information
• Future economic failure
• Knowledge acquisition



Out of school
• Diverse sources of information (information technologies)
• Information age skills
• Creativity and maturity
• Personalised
• Child as active learner
• Future economic success
• Knowledge creation


Kilde: www.futurelab.org.uk/research


Udover at eksemplificere hvordan netværk virker har teknologien ændret vores opfattelse af tid, sted og identitet.
Sociale netværk, som f.eks myspace, facebook eller flickr, er eksempler på teknologiske netværk der redefinerer tid, sted og identitet.
Der er nærmest tale om at det private eroderer det offentlige rum. Og vi skal huske at forholde os kritiske hertil.

søndag den 20. januar 2008

Hvilken skole vil vi gerne have?


Der er for tiden mange bud på hvilken skole vi skal skabe for at den i højere grad kan klare de krav et komplekst samfund stiller til aktørerne omkring skolen.

De samfundsmæssige forandringer (fra industrisamfund til viden- og netværkssamfund) stiller nogle spørgsmål til dem der har med skolen at gøre. Hvordan skal vi organisere os, hvad er god ledelse og hvordan kommer elever, lærere og skoleledelser til at opleve større arbejdsglæde.

I den kommende tid vil jeg komme med nogle indlæg der handler om det tema.